Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Η αλήθεια συνήθως πονάει


Διαβάζω καθημερινά διάφορα σχόλια για τη συνέντευξη της Νάνας Μούσχουρη σε Γερμανικό ΜΜΕ. «Σοκ, προκαλούν τα όσα είπε η Μούσχουρη», διαβάζω, «Ντροπή» κράζει κάποιος άλλος. «Γλύφει τους Γερμανούς», λέει μια άλλη. Ομολογώ πως δεν είχα διαβάσει τη συνέντευξή της. Έψαξα λοιπόν να βρω αυτούσια τη συνέντευξη και όχι απόσπασμα. Ξέρετε, στον χώρο μας ξέρουμε πολύ καλά πώς να υπερτονίσουμε κάτι μέσα σε ένα κείμενο και πώς να κρύψουμε κάτι άλλο. Έτσι λοιπόν ήθελα να διαβάσω όλη τη συνέντευξη. Τι αποκόμισα απ’ αυτή; Αυτό που πάνω κάτω περίμενα. Η ευρωπαϊκής κουλτούρας Μούσχουρη, απλά δήλωσε την αλήθεια. Μπορεί να μας ξενίζει αυτό, αλλά είναι η αλήθεια.
Έχουμε μάθει να μας χαϊδεύουν τα αφτιά. Να κρύβουμε μόνοι μας τα λάθη μας, πιστεύοντας πως έτσι δεν υπάρχουν. Έχουμε μάθει σαν την στρουθοκάμηλο να βάζουμε το κεφάλι στο χώμα. Υπάρχουν κι άλλα, που μπορούμε να πούμε, για παράδειγμα, πως μας φτύνουν κι εμείς λέμε πως βρέχει κτλ κτλ.

Νάνα Μούσχουρη:
«Όλοι είναι δυσαρεστημένοι με τους Έλληνες σήμερα, κάτι που κατανοώ και θεωρώ σωστό. Είμαι θυμωμένη με τους Έλληνες και προπαντός με τους πολιτικούς που είναι υπεύθυνοι για τα προβλήματα».

Που ακριβώς είναι το λάθος σε αυτό που είπε; Στο ότι εκτός των πολιτικών τα χώνει και στους απλούς πολίτες. Μάλιστα. Λάθος είναι αυτό; Όλοι μας δηλαδή είμαστε υποδείγματα φορολογούμενων πολιτών και φταίνε μόνοι οι πολιτικοί.

Νάνα Μούσχουρη:
«Οι σοσιαλιστές έφεραν τη χώρα στην κατάσταση που είναι σήμερα. Ενθάρρυναν τους ψηφοφόρους τους να πιστεύουν ότι δε χρειάζεται να εργάζονται πολύ στις σίγουρες και καλοπληρωμένες δουλειές τους».

Μέγα ψέμα ε; Φτύναμε αίμα στη δουλειά τη δεκαετία του ’80 πχ ή και του ’90 και η Μούσχουρη μας αδίκησε.

Νάνα Μούσχουρη:
«Χρειαζόμαστε την Ευρώπη, όλοι μας. Ακόμη και οι Ελληνες πρέπει να μάθουν ότι πρέπει να εξοφλούν τα χρέη τους. Τα τελευταία 30 χρόνια, από τότε που μπήκαμε στην ΕΕ, ζούσαμε σε ένα ψέμα, μέσα σε μια ψεύτικη ευημερία. Και πιο εύποροι ήταν αυτοί που επέλεξαν ποιοι θα τους κυβερνούν».

Ψέματα λέει ε; Δεν ζούσαμε σε ψέμα. Όλα όσα αγοράζαμε το κάναμε με τα λεφτά που βγάζαμε από τη δουλειά μας, όχι από αλόγιστα δάνεια ή κάρτες.
Ας κοιτάξουμε λίγο τον καθρέπτη και όχι για το πόσο όμορφοι είμαστε, αλλά για το πόσα λάθη κάναμε. Τότε θα αισθανθούμε πιο δυνατοί και πιο σίγουροι για τον εαυτό μας. Τότε θα έχουμε ξεκινήσει την πορείας της ανόδου.

                                                                             Διονύσης Στρούμπος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου